BTW Berekenen
BTW, ook wel Belasting Toegevoegde Waarde genoemd, is een overheidsbelasting die geheven wordt op de verkoop van producten en diensten.
Deze belasting wordt geheven op de marktwaarde van een product. In elke stap die het product maakt, wordt er BTW geheven. Daarom is BTW berekenen, vandaag de dag erg belangrijk geworden. Uiteindelijk betaald de consument de BTW en niet de tussenliggende bedrijven die er voor zorgen dat het product of de dienst op de markt komt. Aangezien er op bijna alle producten BTW geheven wordt, is het handig om de BTW te kunnen berekenen.
Rekenmachineonline.com biedt een mogelijkheid om snel en gemakkelijk BTW te berekenen over alle artikelen en prijzen die u maar wilt. U kunt hiervoor onze gratis BTW rekenmachine gebruiken. Op deze manier kunt u bij de aanschaf van een product of dienst waarvan de prijs exclusief BTW staat weergegeven, snel en gemakkelijk berekenen.
Hoe berekent u BTW?
Voordat u de BTW berekenen kunt, moet u weten welk percentage u moet gebruiken.
Er zijn in Nederland twee verschillende BTW percentages die geheven worden. Deze percentages bepalen de hoogte van het bedrag aan BTW dat u moet betalen. Zonder deze percentages kunt u geen BTW berekenen.
In Nederland gelden de volgende BTW percentages:
- Voor bijna alle goederen geldt het percentage 21%.
- Voor levensmiddelen en boeken geldt het percentage 6%.
Met de speciale BTW rekenmachine hierboven kunt u snel en gemakkelijk de BTW berekenen over alle producten en met beide percentages.
Vul op de eerste regel van de rekenmachine het bedrag in exclusief BTW. Op de regel daaronder kunt het BTW percentage invullen. Op deze manier kunt de BTW berekenen.
Voor andere rekensommen kunt u onze online rekenmachine gebruiken.
Geschiedenis BTW
In Nederland moeten we BTW berekenen sinds 1 januari 1969. Toen is de Wet op de omzetbelasting ingevoerd.
Vroeger in het klassieke Athene in Griekenland, werd al belasting geheven op goederen.
Op deze manier zorgde de keizer ervoor dat hij de veteranen van zijn leger kon uitbetalen. BTW berekenen ging uiteraard compleet anders in deze tijd. Er waren geen vaste tarieven en er werd niet op alle producten BTW geheven.
Nederland voerde de omzetbelasting pas veel later in, namelijk in het jaar 1934, midden in de crisistijd van ons land. De opbrengst hiervan werd gebruikt om de crisis te bestrijden. De regering hield het volk voor dat deze belastingheffing tijdelijk zou zijn om problemen op te lossen. Vanwege de grote inkomsten konden zij deze belofte niet waarmaken en betaald iedereen in Nederland vandaag de dag nog gewoon BTW.